«

»

Jan 20

Nike lanserar Nike+ Fuelband

Även om jag på inget sätt är förtjust i vad Nike hittade på med sin GPS-klocka Nike+ Sportwatch eller deras lite väl överlastade webbtjänst kan jag inte låta bli att gilla deras hårda satsning på träningsprylar.


Nike+ Fuelband verkar vara en uppföljare till Nikes Nike+ Sportband och på många sätt en klon av Jawbones Up. Rent krasst är det en stegräknare baserad på en accelerometer, vilket gör att den kan bäras lite hur som och fortfarande logga steg, runt armen i det här fallet. Men att göra en vanlig stegräknare är inte riktigt Nikes grej, det har de gjort med sin Nike+-dongel till Ipod och tillhörande stegräknarpod i ett helt gäng år nu.

Tekniken har funnits inbyggd i Iphone och Ipod ett tag och finns med inbyggd stegräknare i senaste generationen av Ipod Nano, så att du slipper fotpodden (och då har jag inte ens börjat på alla appar Nike vräker ur sig). Fuelband tar det hela till en lite annan nivå, även om du fortfarande kan få ur lite mer rena data som steg och kalorier.

Nike använder sig istället av begreppet Fuel och ett poängsystem kopplat till det. Istället för att räkna steg anger du ett Fuel-värde och så slår Fuelband ihop dina steg med i stort sett allt annat du tar dig för under dagen, som att vara ute och springa, spela basket, cyklar eller trumma som videon nedan visar.

På armbandet sitter 20 färgade lysdioder som går från rött till grönt. Skalan blir grönare ju närmare ditt mål för dagen du kommer och den skalan kan ställas i webbtjänsten. ovanför mätaren hittar du en uppsättning med 100 vita lysdioder som agerar skärm där du kan se ditt exakta Fuel-värde, antal steg och antal kalorier, bland annat.

Utöver att laddas och synkas till webbtjänsten via USB har Nike tänkt till ett varv extra och byggt in en icke namngiven teknik för att överföra dina data trådlöst till en Iphone med Nikes Fuelband-app (borde släppas samtidigt som armbandet).

Nike+ Fuelband kostar 149 dollar i staterna, vilket borde betyda 12-1500 kronor här i Sverige. Just nu går den att förbeställa och den verkar landa i butik först framåt maj, åtminstone i England. Armbandet kommer att säljas i tre olika storlekar för att passa alla användare.

Verkar minst lika intressant som Jawbone Up, men nu när det börjar komma rätt många prylar inom “mät allt du gör” blir det lätt spridda skurar sett till vad varje enhet klarar av.

Fuelband gör samma sak som min Fitbit Ultra förutom att den inte har höjdmätare för att räkna trappor eller möjligheten att spela in sömnvanor (något som borde gå att bygga in med en uppdatering). Fuelband å sin sida har ett betydligt större ekosystem kring sig i och med Nike+ och dessutom går den att koppla till telefonen utan att tramsa runt med sidoladdning till datorn eller att koppla in donglar.

Troligen, eftersom Nike inte vill ha badwill och inte brukar släppa ifrån sig allt för undermåliga prylar (vilket påminner mig om att jag borde testa Sportwatch igen, bara för att undersöka om den faktiskt var så muppig), kommer Fuelband att fungera bättre än Jawbone Up, som haft rejäla problem med hållbarheten efter lansering.

Ett annat alternativ, som släpps ungefär samtidigt som Fuelband, är den betydligt mer avancerade klockan från Basis. Utöver att vara en vanlig armbandsklocka ska den fixa att mäta pulsen 24/7 från armbandet enbart. Till detta finns samma slags stegräknare som i Fuelband och även “microsvettavkänning” i det yttersta hudlagret. Det senare är inte fullt så mycket hokus pokus som det låter, utan funkar på samma sätt som många lögndetektorer. Här används det dock för att ge ytterligare en dimension i mätningen hur mycket du anstränger dig.

Min röst ligger på Basisklockan alternativt Fitbit rent spontant och utan att ha testat vare sig den gamla Nike+ Sportband eller nya Fuelband. Samtidigt brukar Nike göra prylar som är nästan fånigt enkla att använda, vilket i sig är ett mervärde som heter duga.

Promovideo för Nike+ Fuelband

Promovideo för Nike+ Fuel-konceptet

Specifikationer Nike+ Fuelband
Storlekar: 147/172/197 millimeters omkrets (liten/medium/stor/)
Bredd: Mellan 16-19 millimeter
Tjocklek: mellan 6,9-8 millimeter
Klockan levereras även med extralänkar för att justera storleken en smula.
Vikt: 27/30/32 gram (liten/medium/stor)
Sensorer: Trevägs accelerometer, ljussensor (för att anpassa lysdioderna)
Vattentålighet: Nike rekommenderar inte att bada eller dyka, men lovar att den pallar “att duscha med eller att dansa i regnet”.
Uppkoppling: USB via inkluderad kabel och bordsställ samt trådlös överföring (gissar på blåtand) till Iphone/Ipad/Ipod Touch med IOS 4 & 5. Även flygplansläge finns tillgängligt.
Batteritid: Upp till fyra dagar
Release: Maj 2012 (Sverige okänt)
Pris: 149 dollar (Sverige okänt, gissningsvis 12-1500 kr)

Källa
Läs mer
Officiell sajt

1 comment

1 ping

  1. Andreas Ivarsson

    Jag köpte ett Nike Fuelband förra helgen, läs om mina första intryck på min träningsblogg traning.kakbloggen.se .

  1. Gräddelina | Deermountain Design

    […] det verkade ju peppande. Mycket riktigt. Och innan jag såg hennes bild så hade jag ingen aning om Nike fuelband, men nu är vi som ler och långhalm. Ett dygn senare och jag samlar bränsle och hoppas på […]

Lämna en kommentar

%d bloggers like this: